Пишете ни

8 причини да наемете външен IT отдел

28.09.2017

Всеки активен и динамичен бизнес работи ползотворно с помощта на компютърни устройства, които имат нужда от постоянна поддръжка, наблюдение и  ъпгрейд. Наемането на IT специалист на работа във вашата фирма или дори цял IT отдел, който да поеме грижата за всичко това, се оказва нерентабилно, особено за малки и средни предприятия. Всички знаем, че разходите по заплащане на труда на IT специалистите не са никак малки. Една от най-скъпо платените професии у нас е именно тази на IT специалист. Ето защо напоследък се наблюдава тенденция собствениците на малък и среден бизнес да наемат външна фирма, която изцяло да поеме грижата за тяхната ИТ инфраструктура, под формата на абонаментна услуга. Няма нищо случайно в това и причините не са никак малко. Трудно бихме могли да ги изброим всички, но ще ви представим по-голямата част от тях :

1. Изразходване на по-малък финансов ресурс

Месечната парична стойност на абонаментна компютърна поддръжка е в пъти по-малка от тази, която бихте платили на месец при нает ИТ специалист. В това число можем да добавим разходите за заплата, данъци, осигуровки, застрховки, платени отпуски и други възможни финансови разходи, за сметка на работодателя.

2. Същата бърза реакция в случай на проблем

Независимо, че вашият IT отдел физически не се намира в същата сграда, IT специалистите на момента могат да извършват софтуерни настройки по работните станции  и бързо да отсранят възникнали проблеми, чрез средства за електронна комуникация и софтуер за отдалечен достъп.

3. Ясни и точни писмено договорени условия

С подписване на договр за абонаментна компютърна поддръжка, вие разполагате с точни и ясни условия на ползване на услугата, гарантиращи ви спокойствие и сигурност напред във времето.

4. Непрекъсваемост на работните процеси

Когато имате надежден екип, на когото винаги можете да разчитате, съвместната ви работа ще тече гладко и непрекъсваемо. При възникване на непредвиден проблем с компютрите или мрежата, той може да бъде отстранен бързо и лесно, защото предварително сте осигурили кой да поеме грижата за това.

В Helpdesk Bulgaria можем да ви предложим дори повече, тъй като имаме дългогодишен опит с партньори и клиенти, работещи в различни сфери на дейност. Доброто отношение, качеството на услугата и кибер сигурността са от ключово значение за всяка от страните. Така към изброените по-горе предимства от нас добавяме:

5. Индивидуален подход към всеки клиент

Придържайки се към най-добрите практики, ние предлагаме индивидуализирани решения за всеки клиент, защото знаем, че едно ефективно решение за „тях“, може да бъде неефективно за „вас“.

6. Антивирусна защита на всички компютърни устройства

И тук не говорим за антивирусна програма, а за защита на много по-дълбоко ниво. Съвместно с нашите партньори F-Secure, доказан лидер в защитата от кибер атаки и зловреден софтуер, осигуряваме напълно безплатно антивирусната защита Protection Service For Business, с пълен пакет от функции и възможност за централизирано управление. 

7. Периодична профилактика на работните станции

Така както е препоръчително редовно да следите изправността на автомобила си, така ние държим на профилактичното проследяване и подобряване работата на компютрите във вашата фирма. Това би могло да ви спести евентуални бъдещи повреди, забавяне и грешки в работата на хардуера.

8. Преференциални цени при закупуване на IT оборудване

Всички наши клиенти, сключили договор за комплексна компютърна поддръжка, могат да разчитат на отсъпки при закупуване на всякакъв вид хардуерно оборудване, ремонт на принтери и зараеждане на тонер касети.

Ако досега сте си мислили, че компютрите не грешат и, че веднъж влезли в употреба, те ще останат все така функционални и за в бъдеще, то сега е време да осъзнаете, че те ще се нуждаят от грижа и постоянно надграждане.  Ние в Хелпдеск България можем да ви предложим надеждна, ефективна и качествена компютърна поддръжка. Обадете ни се, за да обсъдим най-доброто решение за вашия бизнес!