Пишете ни

Къде да съхранявате копия на служебните ви файлове?

23.10.2017

Никой не е застрахован от загуба на ценна електронна информация, независимо от начините, по които това може да се случи – заразяване с вирус, кражба, природно бедствие, повреда на устройство и дори инцидент по невнимание. В корпоративния свят е абсолютно наложително редовно да бъдат създавани резервни копия на фирмената информация, които обаче трябва да бъдат съхранявани върху предназначени точно за тази цел устройства. И, не - това не са познатите на всички подвижни цифрови носители, и имащи съвсем не такова предназначение, за каквото мислим.

Забравете за добрите стари флашки! Те са компактни, симпатични и удобни, но не и надеждни. Често могат да се повредят и форматират, а това гарантира изтриване на всичко съдържимо в тях. Можете да ги използвате за временен пренос на информация, каквато всъщност е основната им функция. Не съхранявате файлове върху тях, без те да имат друго резервно копие.

Външният хард диск има абсолютно същата функция, като тази на една класическа флаш памет, но това, което го отличава, е неговият размер и отвън, и отвътре. Въпреки по-голямата си памет, той също може да дефектира и да се сбогувате с цялото му съдържание.

Един от най-сигурните начини за съхранение на резервно копие на важната бизнес информация е RAID (Redundant Array of Independent Disks) – технология, която виртуализира  данните, комбинирайки няколко хард диска в една логическа единица. Тя позволява информацията да се пише/чете от единия диск в масива и огледално да се репликира на другия. При евентуално възникване на проблем с един от хард дисковете, то той би могъл безпроблемно да се замени с друг диск, без това да доведе до загуба на информация. Звучи доста сложно, но е напълно възможно за изпълнение, а и инвестицията носи добри ползи за бизнеса.

Back-up на данните, и то върху отдалечен сървър, е абсолютно задължително действие, което всяка уважаваща себе си организация трябва да извършва достатъчно редовно. Това са резервни копия, които могат да възстановят евентаулно загубена информация, до времето на тяхното създаване. Именно затова, бекъп трябва да се извършва толкова често, колкото да бъде подсигурено максимално актуално и обновено резервно копие на важните файлове.

В Helpdesk Bulgaria ще се погрижим да изпълним всичко това вместо вас. Обадете ни се, за да обсъдим най-добрия вариант, отговарящ  на нуждите на вашия бизнес!