Пишете ни

Най-новият вирус BadRabbit атакува големи корпоративни мрежи

26.10.2017

Новият криптовирус се разпространява чрез измамно предложение за обновление или инсталация на Adobe Flash Player. Действа по добре познатия за рансъмуеър начин - заключва цялата система и визуализира съобщение на екрана за откуп в размер на 0.05 биткойна. Това се равнява на около 500.00 български лева.

За да имат отново достъп до системите си, потребителите получават инструкции за предаване на откупа и срок за действие в рамките на 40 часа.

 

 

Към момента са потвърдени над 200 жертви на вируса - големи корпорации в Русия, Украйна, Турция, Германия, и дори в България. Заблудата на служителите е основната причина за пробив в сигурността от BadRabbit, а не евентуални уязвимости в софтуера.

Вирусът примамва потребителите да инсталират уж важно софтуерно обновление за сигурността, а в действителност, предприемайки тези действия, те сами дават разрешение за инсталиране на зловредния софтуер.

За нас е важно вие, колегите и служителите ви да бъдете добре информирани и предпазливи, за да бъде избегната евентуална загуба на фирмената ви електронна информация.